SPORT EN SPEL BIJ DE ROMEINEN

Spel

Ruzie tijdens spel
ruzie tijdens spel Romeinen waren verzot op kansspelen. Maar kansspelen op de openbare weg waren bij wet verboden: alle kansspelen moesten binnenshuis beoefend worden. Dat gebeurde dan vaak in een achterkamer van een kroeg, maar daartoe was dan wel de toestemming van de kroegbaas vereist. En niet ten onrechte, want in geval van ruzie onder de spelers - die vaak uitliep op het kort en klein slaan van de inboedel op de hoofden van de medespelers - kon de kroegbaas geen klacht neerleggen en moest hij zelf voor alle kosten opdraaien omdat hij het kansspel op eigen risico had toegestaan.
Romeinse cijferteerling
Romeinse cijferteerling Welke kansspelen hielden de Romeinen in hun ban? Soms erg simpele spelletjes. Kruis of munt raden als een geldstuk omhoog werd geworpen voor het was neergevallen. Even of oneven raden, waarbij twee spelers tegelijkertijd een willekeurig aantal vingers van één hand moesten tonen, terwijl ze net voordien hadden moeten raden of het totale, door beide spelers getoonde aantal vingers even of oneven zou zijn. Zolang deze spelletjes zonder het inzetten van geld gespeeld werden, werden ze zelfs op de openbare weg getolereerd. Maar wat nooit getolereerd werd in het openbaar, was het spel met dobbelstenen.
Romeinse teerlingen
Romeinse teerlingen Toch waren Augustus, Caligula, Claudius en Nero bezeten door het dobbelspel. De reden voor het verbod ligt evenwel voor de hand: zoals bij het moderne pokerspel kon de inzet bij dobbelen oplopen tot een equivalent van tienduizenden franken! In zijn eerste satire spreekt Juvenalis gescandaliseerd over de waanzin van sommige spelers, die een verlies van vele honderden sestertiën bij het dobbelen doodnormaal vonden, maar het even normaal vonden dat hun slaven buiten op hen moesten wachten in de kou, rillend in hun dunne tunica, omdat er voor hun winterkledij niets afkon... En in de elfde satire weet hij ons te vertellen dat meer dan één Romein zijn ganse fortuin bij het dobbelen verloren had... Op deze teerlingen, vervaardigd uit diverse materialen, staan de cijfers in Romeinse tekens.
Spelbord
Spelbord De Romeinen kenden ook intelligentiespelen, zoals ons schaken of dammen, die op borden werden gespeeld. Zo'n bord, in een marmeren steen gekrast, werd teruggevonden buiten de Basilica Iulia op het Forum Romanum. Op de vloer zie je een spelbord, waarop Romeinen pionnen verschoven volgens regels, die niet meer te achterhalen zijn.
Vaasjes met afbeelding van kinderspelen
vaasjes houten paardje In deze vitrine staan drie vaasjes, waarop kinderen afgebeeld staan tijdens het spel. De kinderspelen waren in de Romeinse tijd dezelfde als in alle andere tijden - voor de intrede van electrisch of electronisch speelgoed. Zo werden er huisjes gebouwd door kleine Romeintjes, reden ze op stokpaardjes rond, speelden ze krijgertje of blindemannetje of tikkertje. Ze schommelden, ze zaten op de wip, lieten een vlieger op, speelden met tollen of hoepels, stof-poppen of karretjes, sprongen touwtje...
Poppen, marionetten en tinnen soldaatjes
pop marionet Ook vroeger speelden Romeinse kinderen dolgraag met poppen. Er waren stoffen poppen, volgepropt met veren of wol. Maar er waren ook tinnen soldaatjes, waarmee miniatuur-veldslagen gestreden werden. Ook het notenspel was erg geliefd bij de kinderen: iedere deelnemer moest een hoopje maken met vier noten (drie onder, één bovenop); dan mocht elke deelnemer één of meer pogingen ondernemen om met een andere noot de hoopjes van zijn concurrenten uit elkaar te gooien. Indien hij daarin slaagde, waren de noten van de uiteengegooide hoopjes voor hem.
marionet voddepop tinnen soldaatje

TERUG SPORT